Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı
KOK Sözlüğü

SSTK

Stockholm Sözleşmesi Taraflar Konferansı

AK

Avrupa Komisyonu

AB

Avrupa Birliği

GEF

Küresel Çevre Fonu

NATO

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü

STK

Sivil Toplum Kuruluşu

UUP

Ulusal Uygulama Planı

EİKÖ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü

OP

Operasyonel Program

PEN

KOKları Bertaraf Etme Ağı

KOKlar

Kalıcı Organik Kirleticiler

PYK                            

Proje Yönlendirme Komitesi Kurulu

PRTR

Kirletici Salınım ve Taşınım Kaydı

RECETOX

Çevredeki Zehirli Bileşikler Araştırma Merkezi, Masaryk Üniversitesi, Brno, Çek Cumhuriyeti

SAICM

Uluslararası Kimyasal Yönetimi ile ilgili Stratejik Yaklaşım

SK

KOKlarla İlgili Stockholm Sözleşmesi

BM

Birleşmiş Milletler

BMKP

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

BMÇP

Birleşmiş Milletler Çevre Programı

BMSKT

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı

BMEAE

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü

DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü

Genel KOKlar(Stockholm Sözleşmesi’ne Dayanan Tanımlar)

Nesne

Üretimi sırasında kendisine verilen özel bir şekil, yüzey veya dizayn ile işlevi kimyasal kompozisyonunun yapacağından daha iyi şekilde belirlenen madde. Nesne örnekleri arasında araba, pil, bilgisayar, telefon, yazıcı, tekstil ve buzdolabı sayılabilir. Nesneler sıvı(ör. araba:fren hidroliği) ve gaz (ör. buzdolabı: basınçlı soğutucu gaz)  içerebilir.

Kimyasal madde

Bir madde ya da karışım/preparat ya da nesne.

Kimyasal Kimlik

Bir kimyasalı özgün bir şekilde tanımlayacak bir  isim.

Bu isim Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) , Kimyasal Adlandırma Servisi‘nin  (CAS) adlandırma terminolojisine uygun bir isim  ya da teknik bir isim olabilir.

 

Kimyasal Ürün/ Ürün

Bir kimyasal madde ve/veya belirli yüzdelerle ya da yüzde aralıklarıyla kimyasal maddelerin karışımı/hazırlanması.

Kimyasal Madde/kimyasal/madde

Doğal haliyle kimyasal elementler ve bunların bileşikleri veya ürünün stabilitesini korumak için gerekli olan bir katkı maddesi de dahil olmak üzere herhangi bir üretim işlemi ile elde edilen ve kullanılan süreçten kaynaklanan, ancak maddenin stabilitesini ya da bileşimini değiştirmeden ayrılabilen herhangi bir çözücü hariç, maddelerdir.

Ticari OctaBDE veya c-OctaBDE

Ana bileşenleri hexabromodifenil eter, heptabromodifenil eter, octabromodifenil eter ve nonabromodifenil eter olan  polibromlu difenil eter bileşiklerinin karışımlarıdır.

Ticari PentaBDE veya PentaBDE

Ana bileşenleri tetrabromodifenil eter, Pentabromodifenil eter ve hexabromodifenil eter olan  polibromlu difenil eter bileşiklerinin karışımlarıdır.  

Basit İsim

Karmaşık ve sistematik kimyasal bir isim yerine özellikle halk ile daha kolay iletişim kurabilmek için bir kimyasala verilen ad

 

Bileşik (Konjener)

Bifenil molekülünde klor atomlarının konumuna ve sayısına bağlı olarak 209 adet izomer ve  homolog klorlu bifenil  teorik olarak mümkündür. Bu gruba dahil olan tek bir bileşiğe PCB türdeşi denir

Bertaraf

Bertaraf, Basel Sözleşmesi Ek IV’de belirtilen herhangi bir işlem anlamına gelir

Jenerik İsim

Tek bir kimyasal maddeye ait olmayan, kimyasal bir sınıfı tanımlayan isimdir. Jenerik ismi, endüstri tarafından, örneğin kimyasalın ne olduğunun, isminden belli olmaması gereken durumlarda gizli iş bilgilerinin korunması için kullanılmaktadır.

.

HCH

Hekzaklorosiklohekzan

Listelenen polibromlu difenil eterler (PBDEler) veya KOK-PBDEler

Stockholm Sözleşmesinin Ek A’sında  KOKlar olarak listelenen polibromlu difenil eterler-tetrabromodifenil eter ve pentabromodifenil eter-ve-hexabromodifenil eter ve heptabromo difenil eter

Karışım/ Müstahzar

Bir karışım ya da iki tepkimeyen maddeden oluşan çözelti

PCBler

Poliklorlu bifeniller

PCDDler

Poliklorlu dibenzo-p-dioksin veya kısaca dioksinler

PCDFler

Poliklorlu dibenzofuranlar

Pestisit

Pestleri önlemeyi ,kontrol etmeyi ve yok etmeyi amaçlayan  madde ya da maddeler karışımı. Pestler insan veya hayvan hastalıklarını taşıyan vektörleri; yiyeceklerin, tarım ürünlerinin, ahşap ve ahşap ürünlerinin, veya hayvan yemlerinin üretimine, işlenmesine, depolanmasına, taşınmasına veya pazarlanmasına zarar veren veya engel olan istenmeyen bitki ve hayvan türlerini kapsar.

  Pestisit aynı zamanda vücutlarında bulunan böceklerin, araknidlerin, veya diğer pestlerin kontrolü için hayvanlara verilen veya bitki büyüme düzenleyicisi, yaprak döktürücü, kurutucu, meyve inceltici veya meyvenin erken düşmesini önleyici olarak kullanılan maddelerdir. Terim aynı zamanda depolama ve taşıma sırasında ürünleri zararlardan korumak amacıyla ekinlere hasat öncesi veya sonrasında verilen maddeler için de kullanılır.

 

PFOlar ile ilgili kimyasallar

Moleküler yapısında yapı elemanı olarak PFOları içeren ve perfluoroktan sülfonik asit (PFOlar) ), tuzları veya başlangıç veya ara madde olarak perflorooktan sülfonil florit (PFOSF) kullanılarak üretilmiş kimyasallardır.

 

Stoklar

Bir madde ve/veya preparat olarak Sözleşme ile kullanımına hala izin verilen kimyasal ve/veya bu kimyasalı içeren eşyaların ülke genelindeki toplamı/rezervi

. Eğer stoklar Ek A’da belirtilen herhangi bir muafiyet veya Ek B de belirtilen kabul edilebilir amaç nedeniyle kullanılmayacaksa
ve Madde 3 paragraf 2
’ye göre ihraç edilmesine izin verilmez ise stoklar atık olarak kabul edilecektir.

 

Ticari Ad

Bir nesneye, karışıma ya da kimyasala pazarlayan/tedarik eden firma tarafından verilen isim. Ticari ad genellikle spesifik olarak kimyasalı, karışımı veya nesneyi tanımlar ve bazı durumlarda şirket hakkında bilgi verir.

 

İstemsiz Eser (İz) Kirletici

Ek A veya B’de listelenen KOKlardan birini eser kirleticiler için belirtilen konsantrasyonlardan fazla miktarda istemsiz olarak barındıran ve KOK olarak kabul edilen kimyasal madde, karışım veya nesne.

Atık

Bertaraf edilmiş, bertaraf edilmesi amaçlanan
ya da ulusal hukuk hükümleri tarafından bertaraf edilmesi gerek
en kimyasal madde veya nesneler

Teknik Terimler

ADR

Uluslararası karayolu üzerinden tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili Avrupa anlaşması

MET

Mevcut En iyi Teknikler

EÇU

En İyi Çevresel Uygulamalar

Kapasitör

Elektrik sisteminin güç faktörünün düzeltilmesi için geri kalmış kilovarları tedarik eden ekipman veya birim, bazı kapasitörler soğutucu sıvısı olarak PCB ile üretilmiştir.

Kapasitör Bankası ( Genel Kullanım)

Pratik olarak güç faktörü(GF) için üç farklı şekilde düzeltme vardır: "Bireysel/Tekil" GF-düzeltme kapasitörleri; kapasitör doğrudan "geri kalmış kilovar" üreten (motorlar, kaynak makinesi vs.) ekipman terminallerine bağlanır

Kapasitör Bankası (LV)

"Grup" PF-düzeltme için kapasitörler; kapasitör(ler) , bir transformatör istasyonunun LV-barına bağlıdır, bu çok sayıda bireysel motor, kaynak makineleri vs. sahibi tüketicileri besler

Kapasitör Bankası ( MV)

"Merkez" PF-düzeltme için kapasitörler; Büyük kapasitör kurulumu  Orta veya Yüksek Gerilim trafolarının  baralarına  bağlanmıştır bu şekilde çeşitli büyüklükte birçok bireysel elektrikli ev aletleri(motorlar vb)arklı zamanlarda ve dönemlerde çalışabilmektedir.

Kapalı Sistemler

PCB'nin tamamen kapalı ekipmanlarda olduğu kapasitör ve transformatörler; PCB nadiren kapalı sistemlerden yayılırlar(iyi koşullarda)

Soğutucu Sıvı

Dielektrik Sıvı

ESM

Çevreye Duyarlı Yönetim

GKKS

Gaz kromatografisi / kütle spektrometresi

YG

Yüksek Gerilim

AG

Alçak Gerilim (230/400 V)

OG

Orta Gerilim ( Genelde 11 ve 66kV aralığında)

Açık Sistemler

PCB kullanımı sırasında tüketilen ya da kullanımı sonrası ya da PCB içeren ürünlerin kullanımı sonrası düzgün atılmayan uygulamalar; açık sistemler PCB'yi direkt olarak yayarlar( örneğin PCV yumuşatıcılar, neopren ve klorür içeren diğer kauçuklar)

Ana Kaynaklar

PCB’nin gönüllü olarak ürünün özelliklerini etkilemek amacıyla eklendiği ürünler (örneğin;Sovol, Soytol, Askarel, Pyralene, Clophen gibi transformatörler için soğutma sıvıları); bu tip ürünler sürekli PCB yayarlar

İkincil Kaynaklar

Başlangıçta PCB içermeyip birincil kaynaklardan (örneğin birincil kaynaklardan kaynaklanan yayılma ya da kirli pompa, hortum vb. Kullanılması sonucu) yayılan PCB ile kirlenmiş ürün. Bu ürünler de PCB yayarlar.

Transformatör

Voltajı azaltmak ya da arttırmak için kullanılan ekipman; PCB içeren transformatörler genel olarak elektriğin dağıtıldığı tesis veya binalara yerleştirilmiştir.

UV

Ultra viyole

Toksikoloji, ekotoksikoloji,riskler

GKEAM

Günlük Kabul Edilebilir Alım Miktarı olarak bilinen bu değer gıdalarla birlikte alınan maddelerin ömür bıyunca insan sağlığında olumsuz etki yapmadan kullanılabilecek günlük kullanım miktarıdır.  Birim vücut ağırlığı başına günde miligram ile ifade edilir (mg/kg va gün-1).

Ters Etki

Bir organizmanın morfolojisi, fizyolojisi, büyüme, gelişme veya yaşam süresindeki değişikliğin fonksiyonel kapasitesinde bir bozulma veya ek yük telafi etmek için kapasitesinin düşüklüğü ya da diğer çevresel etkilerin zararlı etkierine olan duyarlılığın artması şekillerinde sonuçlanması.

Ajan/Etkin madde

Aksi belirtilmedikçe incelenen herhangi bir kimyasal, fiziksel, biyolojik veya sosyal madde ya da faktör.

Uygulanan Doz

Bir absorpsiyon bariyerine   uygulanan ve absorpsiyona müsait olan etkin maddenin miktarı

KD

Karşılaştırma Dozu. En iyi uyan doz yanıt eğrisine dayanarak belirlenen, belirli bir sıklık ile bağlantılı (mesela, 1%, 5% veya 10% oranı) doz., Karşılaştırma Riski.

Biyoelverişlilik

Sistematik dozun uygulanan doza oranıdır.

Kanserojen Madde

Kansere neden olan kimyasal, biyolojik veya fiziksel madde.

Karsinojenesis

Tümörlerin kökeni, nedeni ve gelişimi.Terim tümörlerin bütün türleri (örn., iyi huylu ve kötü huylu) için de geçerlidir.

 

Karsinojenisite

Tümör üretme yeteneği (iyi huylu ve kötü huylu olabilir)

Kronik Toksisite

bir kirleticiye maruz kalmanın hemen ardından veya daha sonrasında uzun süre kalıcı olacak negatif bir etki oluşturma kapasitesi veya sadece bir kimyasala uzun süre maruz kalma sonucu oluşan etki.

.

Güvenilirlik

Bir kirleticinin belirli toksikolojik özelliklere sahip olduğunu belirtmek için mevcut bilgilere değerlendirici tarafından atanan ağırlık (yüksek, orta veya düşük güvenilirlik).

 

Güvenilirlik Sınırları

Parametre değerinin,  örn: ortalama,belirli bir güvenilirlik ve olasılık düzeyinde (örn. %95) olduğu rastgele değişkenlik derecesi tarafından belirlenen bir veri seti. Güvenilirlik sınırı, aralığının üst ya da alt değerine karşılık gelir.

Kritik Etki(ler)

Negatif etki insanlar için kabul edilebilir tüketim veya maruz kalma miktarlarının belirlenmesinde en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Genellikle en düşük etki seviyesine sahip en hassas negatif etki veya bazen de en düşük etki seviyesine sahip olmasa da daha ciddi etkiler olarak tanımlanır. 

 

Dermal (Cilt ile ilgili)

Deri yoluyla, deri tarafından , deri ile ilgili

Doz

Sürekli ya da aralıklı süreler boyunca bir organizmanın belirtilen miktar veya konsantrasyonda bir kirleticiye maruz kalması.Bu yaygın olarak test hayvanının vücut ağırlığının birim ağırlık başına test kirletici madde (örn.; mg kg-1 va) miktarı olarak ifade edilir.

Doz-Yanıt Değerlendirmesi

Dozun büyüklüğü veya bir kirleticiye maruz kalma seviyesi ile ilgili yan etkinin etkisi veya şiddeti arasındaki ilişkinin belirlenmesi

 

Doz-Yanıt İlişkisi

Elde edilen yanıtların doz ve yanıtları (etkileri) veya spektrumu arasında var olan korelatif birlik.
  Bu terim ile ifade edilen kavram tanımlama, değerlendirme v
e kirletici çoğu farmakolojik ve toksikolojik yanıtların yorumlanması için vazgeçilmezdir.

Bitiş Noktası

Biyolojik bir sistemde kirletici etkisi göstergesi olarak kullanılan gözlemlenebilir veya ölçülebilir biyolojik olay (hücre,organizma,organ vs.)

Çevre Sağlığı
Ortamdaki fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyal faktörler tarafından belirlenen insan sağlığı hususları. Çevre sağlığı uygulaması, sağlığa zarar verebilecek çevresel faktörlerin değerlendirilmesini, düzeltilmesini, kontrolünü ve önlenmesini, ve de çevrenin insan sağlığını iyileştirebilecek yönlerinin geliştirilmesini kapsar.
 

Çevresel İzleme

Hava, su, toprak ve gıdanın fiziksel çevresinde kirleticilerin konsantrasyonunun izlenmesi

Epidemioloji
Belirli bir populasyonda, sağlıkla ilgili durum veya olayların belirleyicilerinin ve dağılımının araştırılması  ve sağlık problemlerinin kontrolünde bu çalışmanın uygulanması

Maruz kalma
Bir organizmanın dış yüzeyinin bir kirletici, fiziksel veya biyolojik bir etkin madde/ajan ile teması, örneğin, solunum, yutma veya deri teması

Maruziyet değerlendirmesi
Genel popülasyonun, popülasyonun farklı alt gruplarının veya bireylerin bir veya birden fazla kontamine olmuş alana maruz kalmasının miktar, sıklık, müddet, rota ve boyut (örneğin, organizma sayısı) olarak tahmini (kalitatif veya kantatif)

 

Maruz kalma yolu
Kirleticinin temastan sonra organizmaya giriş yolu, örneğin yeme, soluma veya deri yoluyla emilim

Ekstrapolasyon (Uyarlama)
Doz-yanıt eğrileri için, deneysel veri aralığının dışındaki bir noktada tepkinin tahmin edilmesi.
Aynı zamanda ilgili deneysel çalışmada kullanılandan farklı türler veya yollar için tepkinin tahmin edilmesi anlamına da gelmektedir.

 

Genotoksik

Doğrudan faaliyeti genetik materyalde kodlanan bilginin değişimi olan etkin maddeler/ajanlar

Genotoksik Karsinojen

Doğrudan DNA’ya zarar veren bir mekanizma yoluyla tümör oluşumuna neden olan kirletici

Genotoksisite
Hücre veya organizmaların genetik materyaline (DNA) zarar verebilme yeteneğini tanımlayan geniş bir terimdir.

Rehber değerler
Çeşitli olası maruziyet ortamlarına, Tolere edilebilir alım miktarının (TA) uygun bir şekilde dağıtılmasından sonra bulunan değerler; örneğin, hava veya su içerisindeki konsantrasyonlar

Tehlike
Bir kirleticinin belirli bir olumsuz sağlık veya çevresel etki oluşturma kapasitesi

Tehlike tanımlama
Hayvan ve insanla yapılan çalışmalarlar, in vitro çalışmalar ve yapı-aktivite ilişkisi yoluyla,  bir kirleticiye maruz kalma dolayısıyla oluşan olumsuz sağlık etkilerinin tanımlanması

Sağlık
Sağlık; sadece sakatlık veya hastalık olmaması değil, bütünüyle fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak iyi olma durumudur.

Sağlık risk değerlendirmesi
Belirli spesifik koşullar altında ve belirli bir zaman diliminde, kimyasal, biyolojik, fiziksel veya sosyal bir etmenin belirli bir insan populasyon sistemi üzerindeki potansiyel etkisinin tahmin edilme süreci

Sağlık riski yönetimi
Alternatif eylemleri değerlendirmek, seçenekleri belirlemek ve bunları İnsan Sağlığı Risk Değerlendirmesine karşılık olarak uygulama süreci. Karar verme, bilimsel, teknolojik, sosyal, ekonomik ve politik bilgileri bir araya getirir. Süreç tolere edilebilirlik ve maliyetlerin makullüğü gibi konularda değer yargılaması yapılmasını gerektirir.

 

İmmünotoksisite
Bağışıklık kabiliyeti olan organ ve hücrelerin işleyişi üzerinde olumsuz etki oluşturma yetisi.

LD50
Bir kirletici maddenin, soluma, oral ya da dermal maruziyet yoluyla doğrudan deney organizmalarına uygulandığında, testin belirlenmiş koşulları altında, bu organizmaların % 50’si için öldürücü olduğunun tahmin edildiği miktarıdır.  Konak organizmaların %50’si için ölümcül olan belirli tür mikroorganizmaların sayısı.

LOEL
Gözlemlenen En Düşük Etki Seviyesi. Bir kirleticinin; deney ya da gözlem yoluyla saptanan, hedef organizmaların morfoloji, fonksiyonel kapasite, büyüme, gelişme veya yaşam süresinde değişimlere neden olan, en düşük konsantrasyonu veya miktarı.

 

LOAEL
Gözlemlenen En Düşük Zararlı (Ters) Etki Seviyesi.
Bir kirleticinin; deney ya da gözlem yoluyla saptanan, hedef organizmaların morfoloji, fonksiyonel kapasite, büyüme, gelişme veya ömründe olumsuz değişimlere neden olan, en düşük konsantrasyonu veya miktarı.

Yaşam süresi

Bir organizmanın ortalama ömrü (örneğin, insan için 70 yıl).

Metabolit
Bir organizmadaki, ana kirleticinin biyokimyasal değişiminin ürünü olan kirleticidir.

NOAEL
Gözlemlenmemiş-Ters-Etki Seviyesi, bir kirleticinin hiçbir toksik (yani, zararlı) etkisinin gözlenmediği en yüksek dozudur.

NOEL
"Gözlemlenmemiş-etki seviyesi" ya da “Gözlenemeyen-etki seviyesi" (NOEL), çalışmada kullanılan izlenmiş veya ölçülmüş en yüksek doz seviyelerinde, bir grup deney hayvanına uygulandığında onların morfoloji, fonksiyonel kapasite, büyüme, gelişim veya yaşam süreleri üzerinde gözlenebilen bir etkinin var olmadığı en yüksek dozdur. NOEL, kirleticinin miligramının, kilogram bazında vücut ağırlığına ve gün bazında oranı olarak (mg/kg va/g) veya bir besleme çalışmasında, gıdada ppm olarak (mg / kg kirletici alımı yapılan vücut ağırlığı’na çevrilebilmesi için çalışma dönemi boyunca ölçülmüş veya tahmini gıda alımı kullanılır ) ifade edilir.

 

Üreme sistemi toksisitesi
Üreme kapasitesi, işlevi veya akıbetinin herhangi biri üzerinde olumsuz bir etki oluşturma yetisi. Bu yeti, embriyo, fetüs, yenidoğan ve prepubertal organizma ve yetişkin üreme ve nöroendokrin sistemleri üzerindeki etkileri içerir.

RfD
Referans Doz (RfD).  Yaşam süresi boyunca maruz kalma sonucunda genel insan popülasyonu üzerinde (duyarlı alt gruplar da dahil olmak üzere) kayda değer bir zaralı etki riski oluşturmayacak günlük maruziyet miktarının
(mg/kg va/g) tahmini (belirsizlik faktörlerinin bir basamak büyüklüğü kapsayabilir). Referans doz, kirleticinin tüm veri tabanının profesyonel değerlendirmesi baz alınarak, NOAEL’den veya LOAEL’e, RfD’yi tahmin etmek için kullanılan çeşitli verileri yansıtan belirsizlik katsayıları ve ek bir değişiklik etmeni uygulanarak elde edilir.

Risk
Belli bir zaman aralığında, belirli bir doz veya konsantrasyondaki bir kirleticiye maruz kalmış bir kişi, bir grup insan, bitkiler, hayvanlar ve/veya belirli bir alanın ekolojisinde olumsuz bir sonucun meydana gelme olasılığı. Bu olasılık, hem kirleticinin toksisite seviyesine hem de maruz kalma seviyesine bağlıdır.

Risk değerlendirmesi
Belirli spesifik koşullar altında ve belirli  bir zaman diliminde, kimyasal, biyolojik, fiziksel veya psikososyal bir tehlikenin belirli bir insan populasyonu veya ekolojik sistem üzerindeki potansiyel etkisinin tahmin edilme süreci

Risk Yönetimi

Alternatif faaliyetlerin değerlendirilmesi, opsiyonların seçilmesi ve bunların Risk Değerlendirmesine bir karşılık olarak uygulanması prosesi. Karar verme; bilimsel, teknolojik, sosyal, ekonomik ve politik bilgileri bir araya getirir. Süreç, örneğin; toleredilebilirlik ve maliyetlerin uygunluğu üzerine değer yargılarını gerektirir.

Teratojenite
Bir embriyo veya fetüste, yapısal bir malformasyon veya kusur oluşturma yetisi

Eşik
Bu değerin altında hiçbir toksik etkinin görülmediği ve toksik bir etkinin görülebileceği en düşük doz veya maruz kalma seviyesi

 

Eşik doz
Bir etki oluşturan ve bu dozun altında herhangi bir biyolojik etkinin oluşmadığı doz

TDI
Tolere edilebilir günlük alım miktarı. Yaşam süresi boyunca kayda değer sağlık riski oluşturmadan alınabilecek kirleticinin alım miktarı tahmini. ‘Tolere edilebilir‘ günlük alım terimi, kirletici, potansiyel bir gıda veya çevresel bir kirletici olduğunda kullanılır. Maruz kalma oluşmadığında, TDI, maruz kalma süresinin sağlığa herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağı bir sağlık limiti olarak belirlenir.  “
Kabul edilebilir Günlük Alım Miktarı” ve “Referans Doz”.

TWI
Tolere edilebilir Haftalık Alım miktarı.TI, haftalık miktar olarak ifade edilir.

Toksisite
Bitki, hayvan veya insan hayatı için, zararlı veya zehirli olma derecesi veya niteliği

Belirsizlik
Spesifik maruziyet ölçümü veya hesabı gibi parametreler için doğru değer hakkında bilgi eksikliği 

 

Belirsizlik faktörü
Kayda değer bir sağlık riski olmayacak şekilde, bir maruziyet seviyesi belirlemek için hiçbir etkinin olmadığı seviyeye uygulanan sayısal bir değer (NEL, belirsizlik faktörüne bölünür). Belirsizlik faktörünün büyüklüğü , gözlenen toksisitenin yapısına, mevcut  toksikolojik verinin niteliğine ve etkilerin insan veya hayvanda gözlenip gözlenmediğine bağlıdır. 

Değişkenlik
Ölçülebilir değişken  faktörler; örneğin uzunluk bir populasyonda değişkendir. Değişkenliğin en önemli türleri, zamansal, mekansal ve bireylerarasıdır. Değişkenlik kesikli (örneğin, albinism) veya sürekli (örneğin vücut ağırlığı) olabilir. Bu durum kolaylıkla tanımlanabilir (örneğin, albinizm varlığı)   ya da tanımlamak zor olabilir (örneğin, belirli bir kirletici metaboliti detoks edebilme yeteneği)