Türkiye “Kalıcı Organik Kirleticilere (KOK) İlişkin Stockholm Sözleşmesi”ne 12 Ocak 2010 tarihinde resmen taraf olmuştur. Sözleşme kapsamında, kalıcı organik kirleticilerin stoklarının ve salınımlarının azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin alınması ülkemizce yerine getirilmesi gereken yükümlülükler arasındadır.
Sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi amacıyla Küresel Çevre Fonu'ndan (GEF) sağlanan büyük ölçekli proje desteği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Sanayi Organizasyonu (UNIDO) ile işbirliği içerisinde KOK Kalıntılarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi ÇŞB tarafından yürütülecektir.
KOK Kalıntılarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi ile; mevcut KOK stoklarının ortadan kaldırılması, KOKların gelecekte uluslararası uygulamalara ve standartlara uygun olarak yönetilmesine ilişkin daha uzun vadeli bir kapasite sağlanması, ve KOK faaliyetlerinin ulusal kimyasal yönetim esaslarına entegre edilmesi amaçlanmaktadır. Bu projeye ilişkin verilen Proje Hazırlama Hibesinin tamamlanmasından sonra başlanacak olan proje 3 yıllık olup, projeye GEF tarafından sağlanan destek miktarı 10,815,000 ABD Doları’dır.
Proje kapsamında,
- Mevcut KOK stoklarının ve atıklarının ortadan kaldırılması,
- Gelecekteki PCB stoklarının çevreyle uyumlu etkin yönetimi için planlama yapılması/kapasite geliştirilmesi,
- İstenmeden üretilen KOK salınımlarının azaltılması,
- KOK’larla kontamine olmuş alanlar için yönetim kapasitesi oluşturulması,
- KOK’lar ve etkin bir kimyasallar yönetimi için kurumsal/düzenleyici kapasitenin güçlendirilmesi
faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
KOK Kalıntılarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salınımlarının Azaltılması projesi öncesinde proje çerçevesinde ülkemizde gerçekleştirilecek faaliyetlerin detaylandırılması ve kapsamının belirlenmesi amacıyla GEF tarafından ayrıca bir “Proje Hazırlama Hibesi” verilmiştir. Proje Hazırlama Hibesi tamamlanmış olup, projeye GEF tarafından sağlanan destek miktarı 250,000 ABD Doları’dır.
Proje Hazırlama Hibesi kapsamında;
- Pestisit ve PCB stoklarının bertarafı ve etkin yönetimi için çerçeve belirleme,
- PCB yönetimi için gerekli destekleyici altyapı tanımı dahil olmak üzere ulusal PCB yönetim planı geliştirme sürecinin ayrıntılı kapsamlaştırılması,
- İstenmeden üretilen KOK’lar için Ulusal Faaliyet Planı ve BAT/BEP konusunda teknik yardım için çerçeve belirleme,
- KOK ile kirlenmiş alanların yönetimi konusunda çerçeve belirleme, yasal ve kurumsal çerçeve için ihtiyaç analizi,
- “KOK Kalıntılarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi” dokümanının hazırlanması
faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
Proje Dokümanı (İngilizce Metin)